Telefoon 076-3690174

Werkgeversverklaring

Een werkgeversverklaring is een verklaring van de werkgever, waarin de werkgever mededelingen doet over de zekerheid van het (toekomstige) inkomen van de werknemer.

Waarom een werkgeversverklaring?

Werknemers kunnen een werkgeversverklaring nodig hebben bij het aanvragen van een hypotheek of het huren van vastgoed.

De hypotheekverstrekker of de verhuurder wil weten hoe zeker het inkomen van de werknemer is. Om deze reden wordt deze zekerheid bij de werkgever opgevraagd middels een werkgeversverklaring.

De werkgever verklaart dan bijvoorbeeld wat voor soort contract (tijdelijk / onbeperkt) de werknemer heeft, wat de hoogte van het loon is en of het (bij een tijdelijk contract) waarschijnlijk is dat het contract van de werknemer bij gelijkblijvende omstandigheden verlengd wordt (ook wel de intentieverklaring genoemd).

Verplichtingen werkgever

Een werkgever is niet verplicht om een werkgevers- en of een intentieverklaring af te geven.

De praktijk leert dat een werkgever weinig problemen heeft met de werkgeversverklaring, maar wel met een intentieverklaring.

Een werkgevers- en of intentieverklaring heeft voor de werkgever echter geen juridische binding. Een werknemer kan de werkgever op basis van de werkgeversverklaring niet aan hetgeen opgenomen in de werkgeversverklaring houden. Zulks ook wanneer een vast contract in het vooruitzicht wordt gesteld, maar uiteindelijk niet gegeven wordt.

Voor de werkgevers is de vrees voor de intentieverklaring dus onterecht. Tegelijkertijd houdt goed werkgeverschap onder andere in dat de werkgever enkel de werkelijke intentie uitspreekt in de verklaring.